Banskobystrickí sprievodcovia oslávili svoj deň a prilákali rekordný počet návštevníkov

24.02.2013 Banská Bystrica

Už po desiatykrát sa Informačné centrum mesta Banská Bystrica pripojilo k oslavám Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu. V rámci svojho dňa v Banskej Bystrici previedli kvalifikovaní sprievodcovia návštevníkov bezplatne po mestskom hrade – Barbakane, budove Praetória a tiež Tyhányiovského kaštieľa v Radvani. V sobotu od trinástej až do sedemnástej hodiny si nemali možnosť ani len vydýchnuť, pretože na jednotlivé miesta zavítalo v tomto roku spolu rekordných 1 209 návštevníkov. Pôvodne plánované hodinové vstupy, sa tak zintenzívnili na polhodinové. Oproti vlaňajšku záujem o podujatie narástol až trojnásobne.
Všetci záujemcovia o bližšie spoznanie histórie mestského hradu, bývalého sídla radných pánov či radvanských kaštieľov, mali totiž možnosť vidieť aj priestory, do ktorých nie je prístup bežne umožnený. Prehliadky viedli skúsení sprievodcovia spolupracujúci s informačným centrom mesta a tiež pracovníci Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici. Najviac návštevníkov, presne až 561, sa zaujímalo o prehliadku Barbakanu, spojenú s priblížením histórie celého mestského hradu. Veľký záujem bol ale aj o prehliadku Tyhányiovského kaštieľa v Radvani. Tí návštevníci, ktorí sa zúčastnili prehliadok aspoň dvoch miest, získali kupón na miestnu sladkú špecialitu Hotela Národný dom – Bystrickú medenú tortu.
„Podujatie opäť potvrdilo, že Banská Bystrica má svojim návštevníkom čo ponúknuť. Navyše aj samotní obyvatelia mesta môžu neustále spoznávať nové zaujímavé miesta a pamiatky našej bohatej histórie. To všetko vďaka úctyhodnej práci ľudí, ktorí venujú nielen svoj pracovný, ale aj takmer celý voľný čas, odhaľovaniu poznatkov o Banskej Bystrici a ich sprostredkúvaniu širokej verejnosti,“ vyzdvihol primátor Peter Gogola.
Koordinátorom podujatia je Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu (SSSCR), člen Svetovej federácie sprievodcov. V Banskej Bystrici pripravilo prehliadky už po desiaty rok Informačné centrum mesta, v tomto roku aj v spolupráci so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici, Stredoslovenskou galériou v Banskej Bystrici a spoločnosťou VISIT BB.
Banskobystrické informačné centrum pozýva každý mesiac domácich, ale aj turistov, na podujatie s názvom Potulky mestom. Tie najbližšie, po stopách najdlhšie vládnuceho mešťanostu Júliusa Cesnaka, sa uskutočnia už 17. marca. Aj táto forma prezentácie histórie mesta si získava čoraz väčšiu popularitu.
 
Filip Roháček
hovorca primátora mesta Banská Bystrica
 

Vyberte región